FINANCIERINGSVORMEN

Max Property Capital

Financieringsvormen van vastgoed

Vastgoed kan op verschillende manieren gefinancierd worden. Denk hierbij aan financiering met geheel eigen vermogen, of een lening via een familielid of kennis. Ook kunt u gezamenlijk met een groep investeerders vastgoed aankopen. Maar u kunt ook een lening bij de bank aanvragen om in vastgoed te investeren. Max Property Capital zet de voor- en nadelen voor u op een rij.

  • Meer over (her)financiering

Financieringsvormen

Eigen vermogen

Als u uw vastgoed financiert met uw eigen vermogen betekent dit dat u 100% van uw eigen beschikbaar vermogen gebruikt. Een voordeel zou kunnen zijn dat u geen financieringskosten heeft en geen rente en aflossingsverplichting. Echter maakt u geen gebruik van het hefboom effect waardoor uw portefeuille minder snel kan groeien. Ook heeft u met deze financieringsvorm een lage liquiditeit (al uw geld zit in ‘stenen’) en zelfs mogelijk een lager rendement.

Lening bij een familielid of kennis

Een geldlening hoeft niet altijd bij de bank vandaan te komen. Het kan ook zijn dat u een vermogend familielid heeft of kennis die u een lening ter beschikking wilt stellen om vastgoed in de regio Rotterdam aan te kopen. Voordelen zijn dat u geen financieringskosten kwijt bent en dat u gebruik maakt van het hefboom effect. Nadelen kunnen zijn dat er spanningen kunnen ontstaan binnen de familie als u niet aan uw betaalverplichting kunt voldoen. Ook hebben dit soort leningen vaak een lange tijdsduur waardoor u flexibiliteit verliest.

Gezamenlijk vastgoed aankopen

Als u gezamenlijk vastgoed aankoop betekent dit dat u met een groep investeerders het vastgoed aankoopt. In dat geval wordt het vastgoed voor 100% uit eigen middelen betaald. Het voordeel is dat u geen financieringskosten heeft. Tevens heeft u geen aflossingsverplichting, heeft u een lager persoonlijk risico en geen informatieverplichtingen. Maar aan deze vorm van financiering zitten ook een paar nadelen. Zo heeft u geen volledig zeggenschap over het vastgoed, is er een risicofactor aanwezig als het gaat om samenwerking met partners en heeft u een lager rendement per aangekocht object

Lening bij de bank

Ten slotte kunt u een naar een bank of financier gaan om een lening aan te vragen om vastgoed aan te kunnen kopen. Dit is de meest voorkomende manier om vastgoed te financieren. Voordelen zijn dat u volledige zeggenschap heeft over uw investering, u kunt gaan hefbomen en heeft om die reden toegang tot meer kapitaal. Ook is de bank een betrouwbare partner als het gaat om het aangaan van een lening. Nadelen kunnen zijn dat u financieringskosten heeft, dat er een jaarlijkse informatieverplichting is.

Wilt u meer weten over deze of andere financieringsmogelijkheden? Max Property Capital helpt u graag met de keuze voor de juiste financiering. 

Maak een afspaak

Wilt u als belegger meer informatie ontvangen over beleggen in vastgoed?

MAAK EEN AFSPRAAK